ΜΕΝΟΥ

ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΤΕΣ

Για την προστασία των διάφορων κατασκευών από φυσικά υλικά, από το νερό τις βροχής, στη Φυσική Δόμηση συνήθως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετά από τα παρακάτω υλικά.

1.ΛΙΝΕΛΑΙΟ (ωμό ή βρασμένο)
   Είναι ένα άχρωμο έως υποκίτρινο φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους ωριμασμένους και αποξηραμένους σπόρους του φυτού του λιναριού (Linum usitatissimum). Το λινέλαιο αποκτάται με συμπίεση των σπόρων, που ακολουθείται μερικές φορές και από διάλυση σε κάποιο διαλύτη. 


Το λινέλαιο ανήκει στα λεγόμενα «αποξηραινόμενα έλαια», δηλαδή μπορεί να πολυμερίζεται σε υδρόφοβη στερεά ουσία με την βοήθεια του ατμοσφαιρικού αέρα. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του, το λινέλαιο χρησιμοποιείται, μόνο του ή αναμεμιγμένο με άλλα έλαια, ρητίνες και διαλύτες, ως βερνίκι (σε φινίρισμα ξύλου), στα χρώματα της ζωγραφικής (ελαιογραφία), ως πλαστικοποιητής και σκληρυντικό στον στόκο και αλλού. 



Οι περισσότερες χρήσεις του εκμεταλλεύονται την αποξήρανσή του, δηλαδή το ότι αρχικώς το υλικό είναι υγρό ή τουλάχιστον εύπλαστο, ενώ τελικά γίνεται άκαμπτο αλλά όχι εύθρυπτο. Η υδροφοβική φύση του υδρογονανθρακικού υλικού που προκύπτει αποτελεί πλεονέκτημα.
Μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο του ή σε θερμό διάλυμα με μελισσοκέρι σε διάφορες αναλογίες.

2.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
   Ο πηλός με υψηλή περιεκτικότητα αργίλου και ιλύος προσροφά ταχύτερα το νερό, εξαιτίας της μικρής διατομής των τριχοειδών του πόρων. Η άμμος και το χαλίκι δεν προσροφούν νερό. Η τροποποίηση της κοκκομετρικής σύνθεσης με προσθήκη αδρανών υλικών μειώνει την απορροφητικότητα του πηλού. Όμως η ποσότητα των αδρανών πρέπει να ελέγχεται, ώστε να μην αποδυναμώνει σοβαρά τις μηχανικές αντοχές του μείγματος.

3.ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΣΒΕΣΤΗ
  Η αντικατάσταση κατιόντων μετάλλων της αργίλου, από ανταλλάξιμα ιόντα του ασβέστη, μειώνει την ικανότητα δέσμευσης νερού από την άργιλο. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και επίσης βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Επειδή, όμως, η προσθήκη ασβέστη μειώνει τη θλιπτική αντοχή του πηλού και τα αποδεκτά όρια διαφέρουν από πηλό σε πηλό, είναι καλό να προηγείται εργαστηριακός έλεγχος.

4.ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
  Το ασφαλτικό διάλυμα είναι αποτελεσματικό, ιδιαίτερα όταν η περιεκτικότητα του πηλού σε άργιλο είναι χαμηλή και όταν το μείγμα συμπιέζεται. Σχηματίζει μία μεμβράνη που συγκολλά τα χονδρόκοκκα συστατικά του πηλού και εμποδίζει τη διείσδυση του νερού.



Ταυτόχρονα βέβαια σφραγίζει και τους πόρους της άδηλης αναπνοής των δομικών στοιχείων.Ως διαλυτικά της ασφάλτου χρησιμοποιούνται το νερό, το παραφινέλαιο ή το πετρέλαιο. Το παραφινέλαιο και το πετρέλαιο είναι ορυκτοί υδρογονάνθρακες, ύλες επικίνδυνες για την υγεία.

4.ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΩΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
  Ζωικά προϊόντα, όπως το αίμα, τα ούρα, η κοπριά, η καζεΐνη (του γάλακτος), ο ορός του γάλακτος, η αλβουμίνη (ασπράδι) του αυγού και οι ζωικές κόλλες οστών, έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες, για την σταθεροποίηση του πηλού. Η κοπριά αγελάδας πρέπει πρώτα να αναμειχθεί με νερό και να αφεθεί για μια ως τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτευχθεί ζύμωση. Η στεγανοποιητική δράση της κοπριάς αλλά και των άλλων ζωικών υλών οφείλεται στην ιοντοανταλλαγή, αλλά κυρίως στην καζεΐνη και στις ενώσεις αμμωνίας που περιέχουν. Στα μείγματα μπορεί να προστεθεί ασβέστης.

5.ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
   Χυμοί φυτών, όπως σιζάλ, αγαύη, μπανάνα, ευφορβία ηραία κ.ά., εκχύλισμα φύλου φραγκοσυκιάς, που περιέχουν λιπαρές και ελαστικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αδιαβροχοποιητές. Μειώνουν όμως την ικανότητα απορρόφησης υδρατμών και την άδηλη αναπνοή του πηλού. Εξαιρετικό αποτέλεσμα έχει η χρήση αλευρόκολλας. Παρασκευάζεται από αλεύρι που βράζει αργά σε νερό, μέχρι το διάλυμα να γίνει πυκνό και ημιδιαφανές. Βρασμένο μείγμα αμύλου και μελάσας (από το ζαχαροκάλαμο).

6.ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ
  Τα συνθετικά υλικά λειτουργούν στον πηλό παρόμοια με τον ασβέστη ή το τσιμέντο. Έχουν όμως μεγαλύτερο κόστος, ανατρέπουν την ισορροπία της άδηλης αναπνοής και της απορρόφησης υδρατμών και είναι, λίγο ως πολύ, ύλες επικίνδυνες ή και τοξικές. Ορισμένα τέτοια υλικά είναι: σιλικόνες, σιλοξάνες, και ακρυλικές ενώσεις.



Πολύ καλή δουλειά κανουν αλλά ανεβάζουν το κόστος τα νέας οικολογικής τεχνολογίας υλικά που βασίζονται στην νανοτεχνολογία.