ΜΕΝΟΥ

ΧΑΡΤΟΚΟΝΙΑΜΑ-PAPERCRETE. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Οικολογικό αγρόκτημα. Όλες οι κατασκευές που φαίνονται
 στην εικόνα κατασκευάστηκαν με πλίνθους από papercreteΤο Papercrete είναι ένας εναλλακτικό υλικό δόμησης, στο οποίο βασική πρώτη ύλη είναι το ανακυκλώσιμο χαρτί, όπου με προσθήκη τσιμέντου ή ασβέστη η πηλού και χύτευση του υλικού σε καλούπια, δημιουργούμε τούβλα διάφορων διαστάσεων ,με δομικές αντοχής περίπου πορόλιθου, που θα μας χρησιμεύσουν στην κατασκευή της τοιχοποιίας ή παρασκευάζουμε κονίαμα κατάλληλο για σοβάντισμα εσωτερικών ή εξωτερικών τοίχων. 


Δοκίμια πλίνθων από διαφορετικά μείγματα papercrete. 
Τοιχίο περίφραξης από papercrete.
Το κονίαμα αυτό έχει άριστη συμπεριφορά σαν λάσπη για σοβά ιδιαίτερα το μείγμα με ασβέστη και πηλό. Τα μείγματα του είναι βελούδινα, με ζεστούς γήινους χρωματικούς τόνους. Υλικό κατάλληλο στην κατασκευή δομών με στοιχεία γλυπτικής.  Ακόμα έχει πολύ καλές θερμοηχομονωτικές ιδιότητες.  Η μέγιστη μονωτική του αξία επιτυγχάνεται όταν η ξηρή μάζα του εμποτισμένου με τα παραπάνω υλικά  χαρτιού έχει μεγάλη μεγάλο αριθμό θυλάκων αέρα.  Είναι άκαυστο λόγω της προσθήκης και του εμποτισμού του χαρτιού  από τα υπόλοιπα υλικά και λόγω της ινώδους δομής του χαρτιού σπάνια εμφανίζει ρωγμές.

Οι ίνες της κυτταρίνης του χαρτιού, έχουν μεγάλο πορώδες και αυτό δημιουργεί μεγάλη μοριακή επιφάνεια. Αυτό επιτρέπει ένα υψηλό βαθμό κορεσμού όταν το χαρτί είναι βυθισμένο στο διάλυμα του μείγματος. Οι μακριές ίνες του χαρτιού δημιουργούν ένα ισχυρό αλλά παράλληλα ελαστικό τρισδιάστατο δομικό πλέγμα ινών που δίδει τον σκελετό, πάνω στον οποίο στη συνέχεια κρυσταλλώνονται τα υλικά πχ ασβέστης και πηλός. Όταν εξατμιστεί το νερό δημιουργείται το papercrete. Ανάλογα με τις αναλογίες των βασικών συστατικών (χαρτί, άμμος, πηλός, ασβέστης ή και τσιμέντο που το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο) τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλάζουν. Κατά την ανάμιξη των υλικών που χρησιμοποιούμε στην παρασκευή του, πρέπει να προσέξουμε αρκετά ώστε τα συνδετικά υλικά να μην μπουν σε μικρές ποσότητες επειδή μειώνεται σημαντικά η αντοχή του τελικού προϊόντος στην φωτιά. Με την αντικατάσταση του τσιμέντου από άλλα υλικά όπως είναι ο ασβέστης και ο πηλός επιτυγχάνουμε την δημιουργία μίγματος με πολύ χαμηλότερο κόστος και με μηδενικό ενεργειακό και οικολογικό αποτύπωμα , λόγω της ελάχιστης εκπομπής στην ατμόσφαιρα του CO2.


Το υλικό είναι παντού γύρω μας και συνήθως στοιβαγμένο δίπλα από κάδους και καταστήματα,είναι δωρεάν και μπορεί να φτιάξει κάποιος ένα ονειρεμένο σπίτι. Είναι πολύ ελαφρύ, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεμίσματα τοίχων σαν μονωτικό υλικό. Σε γενικές γραμμές το papercrete έχει ειδικό βάρος περίπου 0,12gr/cmενώ το αντίστοιχο στο τσιμέντο είναι 0,7gr/cm3.


Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για το papercrete, από την παραγωγή μέχρι και τις διάφορες χρήσεις του.

 Μια γενική συνταγή για την παραγωγή είναι :

2 ltr  λεπτοκοσκινισμένο αργυλόχωμα (από κόσκινο με οπές 3mm).

3 ltr πολτό ασβέστη.

15 ltr του περλίτη ή άμμο.
4kr στεγνό χαρτί από την ανακύκλωση.